“Cammu-Keşmir Sorunu ve Gulca Katliamına Yönelik Sessizlik Nereye Kadar”

Bugün, 5 Şubat Cammu-Keşmir Dayanışma Günü ve 5 Şubat 1997 Gulca katliamının yıldönümü.

 

Bu münasebetle İslam coğrafyasının kanayan yarası konumundaki Cammu-Keşmir sorunu ve Gulca katliamının yeniden gündeme taşınması ve dünya toplumunun konuyla ilgili duyarsız kalmaması için hükümet, siyasi parti yetkilileri ve sivil toplum örgütlerine büyük görev ve sorumluluk düşmektedir.

 

Bilindiği üzere işgal altındaki Gazze’de Siyonist İsrail’in soykırımında olduğu gibi Keşmir’de de 1990’dan itibaren 100.000 Müslüman Keşmirli şehit edilirken, 150.000 sivil gözaltına alındı ve bunlardan 8.500 kişi gözaltında öldürüldü, Gözaltına alınan12.000 kişiden ise şimdiye kadar hiçbir haber alınamadı. Müslümanlara ait 110.000 yapı yıkıldı ve yakıldı ve 11.170 kişi tecavüze uğradı.

 

İngiliz sömürgesinden sonra oluşturulan 370. Maddeye göre Cammu ve Keşmir ile ilgili özel şartlar gereği bu eyaletin kendi anayasası ve kendi bayrağı mevcut olmasına ve sorunun Birleşmiş Milletler nezdinde devam etmesine rağmen Hindistan’da Nisan 2019’da yapılan seçim sonucunda iktidara gelen Modi’nin Hindutva milliyetçiliğini tetikleyerek seçim öncesi vaat ettiği 370. Maddeyi lağvederek Cammu-Keşmir’i Hindistan’a ilhak etmesi gayr-i hukuki olup, yok hükmündedir.

 

Nisan 2024’te düzenlenecek olan Genel Seçimler öncesinde, Hindu milliyetçisi Modi ve ittifakına karşı Kongre Partisi’nin lideri Rahul Gandhi’nin öncülüğünde sol ve sağ kanattan 26 siyasi partinin oluşturduğu “Hindistan İttifakı”nın kangrenleşmeye yüz tutan bu soruna BM’nin öncülüğünde bir çözüm bulunması konusunda yapıcı bir politika izlemeleri hepimizin beklentisidir.

 

Keza, Doğu Türkistan’ın Gulca kentinde 5 Şubat 1997 tarihinde Ramazan ayının son günlerinde Kadir Gecesi münasebetiyle bir araya gelen Uygur Türkü kadınların tutuklanması üzerine Gulca halkının 5 Şubat 1997 tarihinde sokağa dökülerek tutuklama kararını protesto etmeleri üzerine Çin polisi barışçıl eylem yapan sivil halk üzerine rasgele ateş açarak katliama neden oldu.

 

5 Şubat 1997’de baş gösteren protestolar sırasında yüzlerce Uygur Türkü Çin polisi tarafından şehit edildi, binlercesi yaralandı ve dört binin üzerinde Uygur Türkü gözaltına alındı.

 

Gulca’da yaşanan katliamın üzerinden 27 yıl geçmesine rağmen, Çin hükumeti Gulca katliamını bağımsız kişi ya da kurumlar tarafından incelenmesine bugün hâlâ izin vermemektedir.

 

Gulca katliamında şehit olan Uygur Türkü kardeşlerimize Allah’tan rahmet diliyoruz.

Yayın Tarihi: 7 Şubat 2024 | Yayın Saati: 09:49:16