YANAN ORMAN ALANLARINA GEÇİCİ OLARAK KENEVİR DİKİLEBİLİR!

YANAN ORMAN ALANLARINA GEÇİCİ OLARAK KENEVİR DİKİLEBİLİR!

 

Ülkemizin orman yangınlarıyla uğraştığı bu günlerde, yüreğimizi sızlatan yangın görüntülerinin sonrasında çıplak orman arazilerini görmek mutlaka hepimizi derinden üzmüştür.

Yeni bir ormanın yetişmesi-oluşması en az 20-25 yılımızı alacaktır. Bu zaman zarfında özellikle bölge turizminin ve inşaat sektörünün bu olumsuz görüntülerden etkilenmeyeceğini söylemek aşırı iyimserlik olur.

 

Bu olumsuz durumu süratle olumluya çevirmek elimizdedir. Hükümetimiz bir kararname ile halen 18 olan kenevir ekilebilir iller listesine, yangın olan illerimizi ekleyebilir( Ek 1). Orman yangını çıkan ve Listede bulunan Antalya, İzmir, Burdur illerine, Muğla, Isparta, Manisa, Aydın, Denizli ve Mersin illerimiz öncelikli olarak eklenebilir.

 

Neden Kenevir sorusuna gelince; Bir dönümlük kenevir, yaklaşık 25 dönümlük orman kadar oksijen üretir ve dört dönüm ağaca eş miktarda kâğıt üretilebilir. Bir ağaç 15-20 yılda yetişirken, kenevir, iklim bölgesine göre sadece dört-beş ayda yetişmektedir( Ek 2). Yanan orman bölgelerinde 4 metre aralıklarla orman ağaçları dikilirken aralarına da 40 santim aralıklarla kenevir dikilebilir. Kenevirler yıllık bir bitkidir ve süratle yetiştiklerinden etraf önemli ölçüde yeşil gözükecek, diğer ağaçların boylanması için zaman kazandıracaktır. Bu arada her sene kenevirlerden önemli ölçüde gelir elde edilmiş olacaktır. Ekim tekrarlarıyla da bölgenin devamlı yeşil olması sağlanmış olacaktır.

 

Bilindiği gibi, Kenevir lifleri, geçmiş yıllarda öncelikle kaba dokumacılıkta (çuval, halat çanta, ağ yapımı gibi) kullanılmıştır. Sabun ve boya yapımında da tohumlarından yararlanılır. Yapraklarının Kanser başta olmak üzere tıpta ve alternatif tıpta ve kozmetikte 250’yi aşkın çeşitte ve alanda kullanımları vardır. Tohumu ise oldukça yağlı olması açısından yakıt üretiminde kullanılmaktadır. Bu Türkiye için yeni bir kazanç kapısı olabilir. Tohumları çerez olarak yenebildiği gibi, kuşların da en sevdiği besinlerden biridir.

 

Ormanlar yetişene kadar GEÇİCİ olarak düşünülen bu uygulama, ekonomik getirisi görüldükten sonra KALICI bir uygulama haline de getirilebilir.

 

Orman bakanlığımız, orman ile yerleşim yerleri arasında geç alev alan servi, dişbudak, incir, dut, ceviz, akasya, fıstıkçamı, meşe, harnup, zakkum, erguvan, sakız, menengiç, Frenk inciri gibi ağaçların ekimini pilot uygulama olmaktan çıkarıp bütün ülke sathında, orman çevresinde en az 50-100 metrelik zonlar şeklinde mecbur bir uygulama haline getirebilir. Bu şekilde yangın hızı yavaşlatılmış ve söndürme faaliyetleri için zaman kazandırılmış olacaktır.

 

Prof. Dr. Doğan AYDAL

Genel Başkan Yardımcısı | Ar - Ge Başkanı

 

EK 1