Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından hazırlanan “İşlenmeyen Tarım Arazilerinin Tarımsal Amaçlı Kiraya Verilmesine İlişkin Yönetmelik” birkaç gün önce Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi.
Buna göre Hazine’nin özel mülkiyetinde veya devletin hüküm ve tasarrufu altında bulunan tarım arazileri hariç olmak üzere, mülkiyeti gerçek veya tüzel kişilere ait olan ve üst üste iki yıl süreyle işlenmeyen tarım arazilerini devlet kiraya verebilecek.
Düzenleme sizin veya ortağı olduğunuz bir tarla üzerinde iki yıl boyunca tarımsal üretim yapmasanız, sizden alıp o bölgede üretim yapan kişilere belirlediği bir kiralama bedeli üzerinden ödeme yaparak boş tarlaları üretime kazandırmayı hedefliyor.
Evet, bu uygulama dünyada, ABD, Çin, Brezilya, Japonya, Avrupa Birliği (AB) ülkelerinde yapılmakta ancak bu ülkelerde ilgili bakanlık, atıl durumdaki arazilerin kullanımını sağlamak amacıyla çeşitli teşvikler veriyor, oluşturulan kiralama sistemi, tarım kooperatifleri ve birlikler aracılığıyla yürütülüyor, yerel yönetimlerle işbirliği yapılıyor ve tarımsal üretimi artırmayı hedefliyor.
Tarım ve Orman Bakanı sayın İbrahim Yumaklı’nın bu konuda yaptığı açıklamada, “776 bin hektar ekilemeyen tarım arazisini üretime kazandırarak yıllık 9,5 milyar lira gelir beklediklerini ifade etti.” Burada Sayın Bakanımıza seslenmek istiyoruz “çiftçilerimiz tarlasını neden boş bırakır veya neden boş bırakmak zorunda kalır.” bunları sorgulamak gerekir diye düşünüyoruz.
Hububat üreticileri, çay üreticileri, fındık üreticileri, domates, patates, soğan, kavun, karpuz üreticileri, Kırmızı et ve süt üreticileri bugün kan ağlıyor, üretim maliyetleri o kadar arttı ki, çiftçimiz ya zararına ya da ancak maliyetleri kurtaracak şekilde üretime devam ediyor. Bu durum çiftçilerimiz için üretimde sürdürebilirliği de ortadan kaldırıyor.
Bugün çiftçilerimizin tarımsal üretimden yeterince kazanç sağlayamaması, tarım arazilerinin atıl kalmasının en büyük sebeplerinden biri olarak gösterilmektedir. Tarım ve Orman Bakanı sayın İbrahim Yumaklı’ya sesleniyoruz, “Siz, bin bir zorluklarla üretim yapan çiftçimizin emeğinin karşılığını verin, tarlaların boş kalmayacağını göreceksiniz” diyoruz.