GENEL BAŞKAN YARDIMCIMIZ PROF. DR. SACİT GÜNBEY'İN AÇIKLAMASI

3 Aralık Dünya Engelliler Günü

3 Aralık 1996 Dünya ‘Engelliler Günü’nde Muhterem Başbakanımız, merhum liderimiz Prof. Dr. Necmettin ERBAKAN hocamız ülkemizdeki mevcut tüm engelli derneklerini davet ederek TBMM’de Refah Partisi gurubu odasında, milletvekillerimiz ve teşkilat mensuplarımızın da katılımı ile bir toplantı yaptı.

Özürlü kardeşlerimizin sorunlarını, dilek ve taleplerini dinledi. Başbakanımız özürlü kardeşlerimize hitaben yaptığı konuşmada o günü “Engelliler Bayramı” ilan ettiğini, bundan sonra özürlülerin bütün ihtiyaçlarının karşılanacağını, bütün sorunlarının çözüleceğini söyledi.

Beni özürlülerin problemleri ile ilgilenmek üzere görevlendirdi. Bende görevi alır almaz, aşağıda belirttiğim görevleri sırasıyla hükümet görevimiz bitene kadar yaptım, takip ve intaç ettim. Söyle ki;

  1. Hemen bana bağlı olan Sosyal Yardımlaşma, Dayanışma ve Teşvik Fonu’ndan 2,5 trilyon lirayı özürlülerin tüm ihtiyaçlarını karşılamak üzere tahsis ettim.

Hiç bir formaliteye takılmaksızın sadece özürlü raporu ile valilik veya kaymakamlıklara müracaat eden tüm özürlü kardeşlerimizin, sakat arabası, özürlü daktilosu, baston, tedavi masrafları ve benzeri ihtiyaçları tamamen karşılandı. Özürlü arabaları götürülüp evlerinde teslim edildi. Bir kısmını bizatihi ben kendim evlerine giderek teslim ettim.

  1. Özürlü derneklerini, konu ile ilgili bilgi sahiplerini bakanlığıma davet ettim, sorunlarını, taleplerini not aldık, günlerce üzerinde çalışılarak, üç tane kanun hükmünde kararname hazırlandı. Bakanlar, Başbakanımız ve Cumhurbaşkanı imzaladıktan sonra resmî gazetede yayınlanarak yürürlüğe girdi. Bunlar 571, 572, 573 sayılı kanun hükmünde kararnamelerdir.

 

  • 571 sayılı kararnamede;

Türkiye’de ilk defa özürlüleri devlet nezdinde temsil edecek, sorunlarını takip edecek ve çözüm yolları üretecek “Özürlüler İdaresi Başkanlığı” ve “Özürlüler Koordinasyon Kurulu” kuruldu.

  • 572 sayılı kararnamede;

Özürlülerin hayatlarını kolaylaştırmak için Bayındırlık Bakanlığı ve belediyelere yerleşim yerlerinin, cadde, sokak, kaldırım, binaların ıslah edilmesi konusunda görevler verildi.

 

Sağlık Bakanlığı’na özürlülük yapan hastalıkları doğumdan hemen sonra bebeklere test yapılarak tespit edilmesi ve gerekli tedbirlerin alınması için görev verildi.

 

Sosyal Yardımlaşma Fonu’nun kaynaklarının %5’inin özürlülerin ihtiyaçlarını karşılamak amacı ile Özürlüler İdaresi Başkanlığı’na tahsis edilmesi sağlandı

 

Kamuya alınacak personelin oranı %2’den, %3’e çıkarıldı

 

Belediyeler yeni açtıkları büfeleri öncelikle özürlülere tahsis edecekler.

 

  • 573 sayılı kararname;

Özürlülerin rehabilitasyonu ve eğitimi ilgili kolaylıkların sağlanması ve rehabilitasyon merkezlerinin açılması ile ilgili maddeler bulunmakta.

 

Prof. Dr. Sacit GÜNBEY

Genel Başkan Yardımcımız ve 54. Hükümet Devlet Bakanı

Yayın Tarihi: 2 Aralık 2020 | Yayın Saati: 12:55:48