KÃœRECÄ°K RADAR SÄ°STEMÄ° DERHAL KAPATILMALIDIR

Türkiye’nin dâhil olduÄŸu NATO Füze Kalkanı Projesi kapsamında, Malatya Kürecik’e yerleÅŸtirilen 5.000 km menzilli AN/TPY-2 X-bandradar sistemi, Ä°ran’ın 15 Nisan’da Ä°srail’e karşı gerçekleÅŸtirdiÄŸi operasyonda Ä°ran’dan fırlatılan balistik füzelerin ve insansız hava araçlarının büyük ölçüde ABD ve Ä°srail tarafından önceden tespit edilerek gerekli önlemlerin alınması ve %90’a yakınının imha edilmesinde etkin rol oynadığı bir kez daha ortaya çıkmıştır.

 

Bu geliÅŸtirilmiÅŸ füze savunma radar sisteminin Ä°srail, Türkiye ve Katar da konuÅŸlandırılmış olması herhalde bir tesadüf eseri olmasa gerek.

 

Åžöyle ki, AN/TPY-2 X-band radar sistemi, tüm balistik füzelerive tehdit unsuru oluÅŸturan en uzun mesafedeki küçük nesneleri dahialgılayabilen çoklu kapasiteye sahiptir. Bu Balistik Füze Koruma Sistemi (Ballistic Misilse DefenseSystem), ileri çıkan sensörleri vasıtasıyla, füzelerin ilk ateÅŸleme kademesinde algılamayı saÄŸlamaktadır. Yine buna entegre olarak çalışmakta olan Ä°srail’deki sisteme anında önemli tespit bilgilerini aktarmaktadır. Çok uzun mesafeden tespit edilen füzeler, THAAD olarak adlandırılan (Terminal High AltitudeAreaDefense) yer savunma sistemi tarafından algılanarak anında etkisiz hale getirilebilmektedir.

 

Ä°srail’in hava sahasını büyük ölçüde rahatlatan ve Malatya Kürecik’e yerleÅŸtirilen TPY-2 Sistemi’nin kuruluÅŸundan sonra Financial Times Haber Editörü Daniel Dombey, Financial Times de yayınlanan yazısında; “Türkiye-ABD arasındaki uyum artık gerçek limitlerine ulaÅŸmıştır.”“Türkiye’nin ABD ile birlikte bölgede göstereceÄŸi gayretler de desteklenecektir.” ÅŸeklindeki ifadesi konunun hassasiyetini ortaya koymaktadır.

 

Malatya Kürecik’te kurulan radar sistemi, çoklu füze savunma (multiplemissiledefense) amaçlı olup, Ä°srail’deki sistemle birlikte entegre olarak çalışmaktadır. Burada amaç Ä°ran, Irak, Suriye, Yemen, Gazze ve Lübnan’ın güneyinden Ä°srail’e yönelik olası tehditleri bertaraf etmeye çalışmaktadır.

 

Åžunu da ifade etmek gerekir ki; “Kürecik Radar Sistemi”, Türkiye’ye yönelik füze tehdidini önleyebilecek durumda deÄŸildir.  Çünkü Türkiye’de bu radarlarla uyumlu bir hava savunma sistemi bir baÅŸka ifadeyle füze bataryası bulunmamaktadır. Dolayısıyla, Kürecik Radar Sistemi’nin asıl amacı, Siyonist Ä°srail’e yönelik tehditleri önceden algılayıp füze ve hava araçları tehditlerine karşı entegre olduÄŸu sistemlere gerekli uyarıyı yapmaktır.

 

Malatya Kürecik Radar Sistemi’nin kapatılmasıyla ilgili sosyal medyada yaptığımız paylaşımlar üzerine CumhurbaÅŸkanlığı Ä°letiÅŸim BaÅŸkanlığı’nın “DOÄžRU BÄ°LGÄ°” baÅŸlığıyla verdiÄŸi cevap metninde; “Kürecikteki radar sisteminden elde edilen bilgiler, NATO prosedürleri çerçevesinde sadece müttefiklerle paylaşılmaktadır. Bu veri paylaşımının amacı, NATO müttefikleri ülkelerin haklarının, topraklarının ve kuvvetlerinin korunmasıdır. Bilgilerin Ä°srail gibi NATO müttefiki olmayan ülkelerle paylaşımı söz konusu deÄŸildir” açıklaması dolaylı olarak yaptığımız açıklamayı doÄŸrular niteliktedir.

 

Åžöyle ki, Ä°letiÅŸim BaÅŸkanlığı, Kürecik Radar Sistemi’nin elde ettiÄŸi bilgiler ABD’nin de içinde bulunduÄŸu NATO üyeleriyle paylaşılıyor, Ä°srail’e bir bilgi gitmiyor mealinde bir cevap vermiÅŸtir. Yani biz bu bilgileri Ä°srail’in baÅŸ müttefiki ve hamisi olan ABD’ye iletiyoruz   demektedirler. Ä°letiÅŸim BaÅŸkanlığının söz konusu açıklaması tam da bizim açıklamamızı teyit etmektedir. Bu arada sözde Ä°slamcı terörle mücadele kapsamında NATO’nun ortağı olarak hareket etmekte olan Ä°srail’i, NATO’dan ayrı düÅŸünmek asla mümkün deÄŸildir.

 

AK Parti hükümeti, OECD(Ekonomik Kalkınma ve Ä°ÅŸ birliÄŸi TeÅŸkilatı) Konseyi’nin Ä°srail’in teÅŸkilata katılımı için 2010’da yaptığı ve 31 üye ülkenin tamamının onayını gerektiren çaÄŸrısını VETO etmeyerek Ä°srail’in OECD üyesi olmasına engel olmamıştır. Ayrıca Ä°srail’in  NATO tatbikatlarına katılması konusunda vetosunu kaldırmış ve daha da önemlisi NATO’ya baÄŸlı olarak 1994’te kurulan “Akdeniz Diyalog Forumu”nun aktif üyesi olan Ä°srail’in, NATO’nun Brüksel’deki karargahında temsil edilebilmesi için VETO hakkını uygulamayan AK Parti hükümetinin bu yaklaşımı karşısında o dönem de Siyonist Ä°srail’in  BaÅŸbakanı olarak görev yapan Netanyahu, AK Parti iktidarının veto hakkını kullanmamasını “Ä°srail’in güvenliÄŸi için çok önemli adım” olarak nitelemiÅŸtir.

 

GeniÅŸletilmiÅŸ Büyük OrtadoÄŸu Projesi planı kapsamında Ä°srail’e yönelik tehdit unsuru oluÅŸturabilecek baÅŸta Ä°ran olmak üzere, diÄŸer bölge ülkelerinin zayıflatılması ve bu ülkelerde güçsüz yönetimler oluÅŸturularak Ä°srail’in bölgede daha rahat nefes alması amacıyla, ABD, her yolu mubah gören bir anlayışla, Gazze katliamını da destekleme yoluna giderek Ä°srail’in yanında kayıtsız ve ÅŸartsız duruÅŸ sergilemeye devam etmektedir.

 

Son olarak ABD’nin, Filistin’in BM tarafından tanınma kararını BMGK’de veto etmesi ve “Temsilciler Meclisi”nin Ä°srail’e 26 milyar dolarlık yardım kararının onaylaması kabul edilebilirbir durum deÄŸildir.