Bangladeş’te 1 Temmuz’da ayrımcı kontenjan sistemine karşı başlayan protestolar, kısa zamanda ülke çapında büyük bir halk hareketine dönüşerek, Şeyh Hasina rejiminin istifasını talep eder hale gelmiş oldu.
Bangladeş’te Şeyh Hasina tarafından siyasi rakip olarak görülen, Bangladeş’te %25 oy oranına ve 30 milyonun üzerinde üyeye sahip Cemaat-i İslami partisi ve ona bağlı gençlik teşkilatı olarak faaliyet gösteren “ChatraShibir’i” yasaklaması, bardağı taşıran son damla olmuş oldu.
Öğrenci hareketinin liderlerinden Nahid’ul İslam’ın, “Dakka’ya Yürü” çağrısı üzerine, 7’den 70’e her kesimden oluşan geniş bir halk kitlesi, meydanlarda toplanarak Şeyh Hasina hükümetinin istifasını istemeye başladı.
Bu gelişmeler üzerine, Şeyh Hasina hükümetinin, Cemaat-i İslami ve gençlik teşkilatı yetkilileriyle görüşme isteği ret edilmiştir. Bu durum karşısında artık çaresiz kalan Şeyh Hasina, askeri helikopter ile ülkeyi terk etmek ve başbakanlık görevinden istifa etmek durumunda kalmıştır.
Bundan böyle, Bangladeş’te barış ve kardeşliğin sağlanabilmesi adına tüm siyasi partileri bir araya getirecek tarafsız bir hükümetin işbaşında olması büyük bir öneme haiz olacaktır.
D-8 teşkilatının önemli üyesi olan Bangladeş’te bir an önce istikrarın, huzur ve güvenliğin sağlanması, en büyük beklentimiz ve temennimiz olduğunu ifade etmek isteriz.