GENEL BAŞKAN YARDIMCIMIZ AV. BAYRAM SAKARTEPE'NİN AÇIKLAMASI

Çoklu Baro Sistemi (Alternatif Baro), Yeniden Refah Partisi'nin teklifidir. Amacımız tekelci yapıların mahsurlarını gidermektir. Tekelin olduğu yerde özgürlük, rekabet ve farklı fikirler olmaz. Tek düze düşünce ve dayatma olur. Barolar bir meslek örgütüdür. Asıl olan temsil ettikleri meslek mensuplarının sorunlarını çözmek ve mesleki gelişime destek vermektir. Bu nokta da mesleği temsil eden baroların rekabeti, avukatlık mesleğinin sorunlarının çözümünü ve mesleki gelişimine katkı verecektir.  Meslek mensubu olan avukatlar da hangi baro kendisine daha iyi hizmet veriyorsa, o baroya üye olacaktır. Avukatlara bu nokta da seçme özgürlüğü sağlanmış olmaktadır.

Bu konuda yapılan eleştirilerden birisi de, Hâkimlerin, Avukatın mensup olduğu Baroya göre karar vereceği iddiasıdır. Öncelikle bu iddia ciddiyetten uzak ve havada kalan bir iddiadır. Zira avukat bir dava da taraf değildir. Yani davacı veya davalı değildir, sadece taraflardan birisinin vekilidir. Hukuk sistemimizde taraflara göre değil, hele taraf vekillerine göre hiç karar verilmez. Hâkimler, dava dosyasın da bulunan delillerle göre karar verir. Ayrıca, yerel mahkemenin, kararları üst yargı birimleri tarafından hukuka uygunluğu denetlenir. Yani kararı beğenmeyen taraf, İstinaf ve Yargıtay yoluna başvurabilir. Yerel Mahkeme kararı, İstinaf mahkemelerine ve ondan sonra şartları varsa Yargıtay denetimine götürülmektedir. Dolayısıyla görevi sadece müvekkilinin, profesyonelce işini yapmak olan avukatın mensup olduğu baroya göre hiçbir hukuk sistemi karar vermez. Konuyu somutlaştıracak olursak, Gayrimenkul Hukukunda uzman olan bir avukata farklı siyasi düşüncedeki pek çok insan, kendi davasını vermektedir. Burada önemli olan uzmanlık ve mesleki tecrübedir. Şu anda Avukat- Müvekkil ilişkisi de fiilen böyledir. Hiç kimse, siyaseten aynı fikirdeyiz diye, dava konusu alanda uzmanlığı olmayan bir avukata davasını vermemektedir. Herkes kendi haklılığını ortaya koyacak ve temsil yeterliliği olan avukat aramaktadır.  Dolayısıyla bu iddialar gerçekleri yansıtmamaktadır.

Aynı iddialar 1990’lı yıllarda Memur Sendikaları kurulurken, gündeme getirilmiştir. Devlet memurlarının kamu hizmeti verdiği, kamu hizmeti verenlerin bu sendikalarca tarafsızlıklarını yitirecekleri ve sendikalar eliyle siyasallaşacakları endişeleriydi. Oysa 30 yıl geçmesine rağmen bu iddialar gerçek olmadı.

Nispi Temsil sisteminin, tek başına uygulanması, rekabeti getirmemektedir. Sadece mevcut yapının bu sistemle revize edilmesi sorunlara cevap veremeyeceği kanaatindeyiz. Zira Baro seçimlerine katılım sayılarındaki düşük rakamlar da bu kanaatimizi desteklemektedir. Ayrıca Anadoluda bulunan baroların, Türkiye Barolar Birliği Kongresine göndereceği üst kurul delege sayılarının arttırılması ise son derece önemli bir gelişmedir.

Yeni yasada 2000 rakamı baraj olarak öngörülmektedir. Rakam yerine, yüzdeli oran ifade edilmiş olsaydı, daha doğru olurdu. Bu haliyle sadece üç büyük şehirde bulunan barolar çoklu yapıya geçebilecekler. Özellikle Anadolu illerinde bululan Avukatların bu imkândan faydalanma şansları olmayacaktır.

Marjinal Grupların, Baro kuracakları iddiası ise yine gerçeği yansıtmamaktadır. Çünkü mevcut yasa teklifine göre 2000 Avukat sayısını bulan bir grup,  Marjinal olarak nitelendirilemez. Bir şehirde yeter sayıda meslek mensubu olanlara da fırsat verilip, kendi fikir ve icraatlarını ifade etmeleri demokrasinin ve özgürlüğün gereğidir.

Baroların veya Avukatların sesinin kısılacağı iddiası da gerçeği yansıtmamaktadır. Zira çoklu sistem de hem barolar hem de Avukatlık mesleğinin sesi daha çok çıkacak ve daha çok gündemde yer alacaktır. Bu eleştiriyi getirenlerin asıl amacı, tek sesli olan baro yapısından, çok sesliliğine ve rekabetçi ortama geçmek istememeleridir.

Türk siyasi hayatı, 1950’li yıllarda çoklu ve rekabetçi yapıya geçti. Çalışma hayatı İşçi ve Memur Sendikaları vasıtasıyla çoklu ve rekabetçi yapıya geçmesine rağmen, meslek örgütlerinin tekelci yapıları muhafaza edilmiştir. Yeniden Refah Partisi olarak biz, Özgürlükten ve Rekabetten yanayız. Bunun kalite getireceğine inanmaktayız. Kamu düzeni ve genel ahlaka aykırı olmadığı sürece, fikirlerin ve hizmetlerin yarışması hem Avukatlık mesleğine, hem de Hukuk sistemimize kalite katacağı inancındayız.

 

Av. Bayram SAKARTEPE

Genel Başkan Yardımcısı

Siyasi İşler Başkanı

Yayın Tarihi: 18 Temmuz 2020 | Yayın Saati: 16:24:11